Hösten har gått över i vintern 2002-2003. Foteviken kläder sig i kylans bistra skepnad. Den sista färden för året med vårt vikingaskepp Erik Emune blev en kall men underbar historia. Nu är skeppet uppdraget, bidande den kommande våren. Fortfarande kommer grupper och vill bli guidade i en vintrig vikingastad. Träormen som vaktar Tinghöll har stelnat med rimfrost i skägget.
Restaurangens splittert nya köksbyggnad är invigd och här arbetas för fullt. Under december månad har 1600 kvällsgäster fått uppleva "vikingablot" i ett antal föreställningar. Fyra timmars underhållning och god mat - ett verkligt annorlunda julbord, signerat Krog Viking och Eventbyrån i Malmö.
Vi väntar nu åter att ljuset ska komma tillbaka.
Våren 2003 har kommit till vikingarnas rike vid Foteviken i södra Sverige. Än hänger kitteln kall över härden till smedhuset. Än har inte marken klätt sig i grönska. Men arbetet på husen är i full gång. Ett vikingatida lagerhus och ett stort kokhus kommer att vara klara till sommaren. På ritbord och i idéskisser växer samtidigt den nya kungsgården i Foteviken fram.
Nere i den moderna smedjan arbetas ännu men snart flyttar järnkonstnärerna upp i Vikingareservatet. Samtidigt håller historiker på med att samla material till våra digra faktasidor på Internet.
På traditionella måndagsmöten grillas idéer och nyheter inför sommaren. Även en vikingahövdning måste i bland ta till den moderna skrivtavlan för att samla museets styrkor.
Foteviken står berett att möta årets utmaningar!
Hösten 2003 har kommit till Foteviken. Vikingareservatet väntar på att snart få klädas i vit snö. Personalen på Fotevikens Museum kan se tillbaka på en sommar som varit fullständigt sagolik. En välbesökt vikingavecka, många besökare varje dag under hela sommaren men framför allt många vikingagrupper från stora delar av världen som besökt oss och bott i Vikingareservatet. Detta är kultur - detta är kontakt mellan människor.
Vi har nu 21 vikingahus i vår vikingastad - visserligen saknar två fortfarande tak. Byalaget växer och frodas, nya trälar tillkommer ständigt och ur de ofria brytarna skara stiger det vid nästan varje byalagsträff fram fria män och kvinnor i det stora vikingariket vid stranden. Stolta innevånare som med liv och lust och kunskap för det vikingatida kulturarvet vidare till alla våra besökare.
För första gången anordnades i sommar de svenska mästerskapen i vikingatida pilbågsskytte - ett evenemang som vi förväntar snart kommer att rankas som en OS-gren!