Den 18 februari 2010. Malmö stad har beslutat att lägga ner Koggmuseet. Efter fem år av stor internationell succé, med Fotevikens Museum som idekläckare och entreprenör, stängde museet den 1 januari. Samtidigt skrev Björn på ett nytt kontrakt med Malmös kulturchef på att Foteviken under två år framåt ska segla de två koggarna.
Snön började falla redan vid jultid och fram till nu har det kommit mängder. Alla dagar har varit långt under nollpunkten. I Foteviken ligger snön djup. Trots detta planeras för en ljusnande framtid. Genom nedläggningen av Koggmuseet har stora förändringar i personalens sammansättning visserligen tvingats genomföras. Allt detta görs dock efter den framtidsstrategi som Björn och Sven lade ut redan 1995.
Ett nytt administrationscentra för museet byggs uppe i Vikingareservatet tillsammans med en stor, ny utställningshall. Den gamla kontorslängan hyrs ut till en känd gallerist och resten av byggnaden kommer att hysa "Skånskt hantverks-institut", en idéel förening som ska värna om vårt gamla genuina kulturarvs-hantverk. Hela Valhallkomplexet med tre stora hallar har samtidigt blivit "Vellinge bygdegård". Samtidigt läggs också hela den pedagogisk verksamheten på själva museet om. Vi satsar nu bl.a. på ett nytt spännande program för lägerskolor.
Denna kultursatsning på bred front ger redan resultat; intresserade ringer fullständigt ner oss och ständigt är det nya som kommer på besök för att planera sina aktiviteter i vårt breda kulturutbud.
Den 30 juli 2010. Sommaren har varit het med värmerekord och utan regn. Trots detta har vi haft många besökare i Vikingareservatet som nu döpts om till Vikingastaden. En stor mängd studenter har fått sommarjobb och stämningen har hela sommaren varit hög.
Vårt vikingaskepp Erik Emune har i sommar legat på land. Det är bättre att ha skeppet uppe i byn så att besökare kan se det och vi kan berätta om skeppsbyggnadskonsten. Vi planerar ett "naust" för skeppet nere vid stranden men vi får ta alla investeringar i den takt som ekonomin tillåter. I sommar håller vi på med att bygga en ny stor utställningshall invid entréhuset samt en stor ny museumsbyggnad som blir kopplad till entrén.
Den 29 juli damp 15 vikingar från Frankrike ner i Vikingastaden med sina tält. De stannar två veckor. Det är första gången under våra femton verksamhetsår som franska vikingar besöker oss. I år har vi dessutom blivit översvämmade av franska turister, vilket aldrig tidigare skett. Som tur är har vi en sommarvikarie från Frankrike, Benjamin. Har har verkligen fått slita hårt med att guida förtjusta och förbluffade fransmän.
Barn älska Foteviken. En genomsnittsbesökande turist stannar mer än två timmar. Detta ska t.ex. jämföras med situationen på Malmö Museum där motsvarande tid är en dryg timme. Vi är med rätta stolta över vårt museum som verkligen tar hand om sina besökare.