Bli volontär hos oss

Vill du vara med och förmedla vikingatiden?

Är du intresserad att medverka som hantverkare, teaterfolk, pedagoger, rollspelsledare i vår levande förmedling på Fotevikens Museums rekonstruerade Vikingastad? Främst utgår vi från vissa hantverks-teman som Textil, Skinn, Keramik, Mat, Metall och Trä. All förmedlingen sker i och kring de gårdar och hus som utgör de historiska miljöerna vi jobbar i och här gäller levandegörande av historia.

Vi förmedlar i tidstrogna ”vikingakläder” och vi använder endast historiska verktyg och metoder. Det finns många andra hantverk som vi vill förmedla än de sex teman som nämnts. T ex bärnstenssmide, arbete med ben och horn, korgflätning, musikinstrument, runristning, saltproduktion etc. Dessa hantverk är lika viktiga och kan du detta eller andra är du lika välkommen.

Något för dig?

 • Förutom  hantverkare så finns det plats för dig som volontärt vill medverka med improvisationsteater, odlingar,  lekar och aktiviteter. Till detta krävs endast att du är tillmötesgående, utåtriktad och nyfiken.
   
 • Du är serviceminded och tänker på att det är våra gäster som skall uppleva dig och din kunskap.
   
 • Du är bra på att tala med folk på ett engagerande sätt.
   
 • Du är snabb på att komma in i rutiner och lätt för att arbeta i arbetslagen på plats.
   
 • Merit är givetvis att du har erfarenhet från annat museum, turistorganisation eller motsvarande.
   
 • Du brinner för att förmedla gamla hantverkstraditioner vidare.
   
 • Du är minst 18 år fyllda.
   
 • Förutom svenska så gäller främst engelska, men tyska är också ett språk som efterlyses. Ditt ursprungsspråk har ingen betydelse. Vikingatiden var mycket global och mångspråkig.

För dig som är långväga resande finns möjligheten för dig/er som så önskar att bo inne staden i något av vikingahusen eller om du har eget medtaget vikingatält. 

Det finns tillgång till dusch och toalett men även möjlighet med tillgång självhushåll såsom kök, kyl m.m. För att göra det enkelt för alla är en vecka den kortaste tiden som vi kan erbjuda er att medverka.  Vi jobbar måndag till måndag och därav är tisdagen den dag när volontärerna är lediga. 

Man skall i god tid före ankomst och medverkan skicka in information om att man vill medverka.  Här skall de framgå vem man är, bakgrund, studior, intressen och  kunskap.  Perioden man önskar medverka skall också framgå av ansökan.( Vi tar emot volontärer från 20 juni - 12 september)

Välkomna

Skicka din ansökan till info@foteviken.se märk volontärt arbete med förmedling av vikingahantverk. Skicka gärna bild på dig själv och ditt hantverk och beskriv vad du kan. 


Vad är en volontär?

En volontär är helt enkelt en person som är så intresserad av sitt ämne att han/hon är villig att lägga ner tid, engagemang och arbete med egen tillfredsställelse som lön för mödan.

Vill du bli volontär på Fotevikens Museum ?

Du är intresserad av vikingar och vikingatiden och skulle vilja leva och arbeta i en historisk miljö. Det är inget fel om du är utåt­riktad, tycker du dessutom om att agera t.ex. genom rollspel eller allmänt är en ”teaterapa” som en äldre generation brukade kalla det, är det enbart ett plus.

Vikingastaden ger dig en oöverträffad chans att förverkliga dessa intressen. Är du även intresserad av gammalt hantverk så får du en utmärkt chans att lära och utöva detta hos oss. Här skall också nämnas att samvaro med likasinnade i Vikingastaden  kan vara ytterst stimulerande och tillfredsställande.

Museet och slaget

Fotevikens Museum med sin Vikingastad är ett så kallat ”Archaeological­ Open Air Museum” det vill säga att vikingastaden är uppbyggd med arkeologiska fynd som mall och historiskt källmaterial som ­grund. Här lever innevånarna enligt dåtida ramar för att levandegöra en trovärdig tidsresa för våra besökare.

Vikingastaden är förlagd till någet år efter 1134 då slaget vid Foteviken stod, en brytningstid mellan vikinga­tid och medeltid. Nu är de döda begravda och marknadsplatsen har utvecklats till stad. Reenacters från hela världen kommer hit årligen för att återskapa slag om Foteviken under några dagar i Vikingamarknaden.

Hantverkare, storyteller, förmedlare, student, forskare, teaterapa

Som volontär på Fotevikens Museum medverkar du till att befolka och levandegöra det dagliga livet i en vikingatida stad för museets besökare, dels allmänheten men även för besökande skolklasser. Har du speciella intressen eller är duktig på äldre hantverk, studerar eller forskar,  pedagoisk intresse med förmedling, spela teater och rollspel eller bara mycket intresserad av vikingalivet passar du verkligen in.

Vi behöver även hjälp med många andra sysslor av våra volontärer under sommaren och speciellt under Vikingaveckan med Halör vikingamarknad i Höllviken som alltid infaller veckan efter midsommarafton.

Varför behöver vi volontärer?

Fotevikens Museum är som tidigare nämnts ett ”Archaeological Open Air Museum” (Arkeologiskt friluftsmuseum). Denna typ av museer är mycket vanliga i Europa men i Sverige finns endast ett fåtal sådana. Vår motsvarighet i Danmark är t.ex. Middelaldercentret. Liksom de och andra anläggningar i Europa behöver vi ständigt en mängd entusiastiska praktikanter, frivilliga och volontärer för att befolka vår stad och våra skepp.

Så här blir du en volontär

Du helt enkelt anmäler ditt intresse för volontärtjänst via mail till info@foteviken.se så blir du kontaktad av oss på museets.
 
Har du inga egna vikingatida kläder som passar din roll får du låna dessa av museet.
Har du eget vikingatält får du lov att bo uppe i Vikingastaden. Har du plasttält får du bo strax utanför museet. 

För mer information kring paraktiska frågor och försäkringar kontakta. info@foteviken.se

Ovanstående information som en folder (PDF).