Kvalitetssäkring och regler

Fotevikens Museum består av olika geografiska områden, dels Museet med butik, café, utställningar och den rekonstruerade vikingastaden. Vi har mycket hårda regler i själva Vikingastaden. Reglerna finns för att alla ska trivas och känna genuin vikingaatmosfär.

Om Vikingastaden

 • I Fotevikens vikingastad är grundförutsättningen att vikingatid gäller dygnet runt. Vikingareservatet är inte modern tid, det är strax efter året 1134 som gäller. Vi bortser emellertid från de tidiga morgontimmarna då tandborstning, morgonfika och städning ska ske.
       
 • Mobiltelefoner inte är tillåtna att användas förutom jourtelefoner för Fotevikens personal, utom på en speciellt anvisad plats.
 • Ingen rökning förutom på anvisade platser.
 • Drycker intages i horn, mugg eller krus. Maträtter uppläggs på tidstypiskt material. Inga moderna matförpackningar, plastpåsar, cola- och ölburkar. Mat som tillagas i reservatet skall göras med tidstrogna redskap och i görligaste mån med dito matvaror. En viking med en hamburgare i handen betackar vi oss för.
 • Inga färggranna randiga markisvävar är godkända som marknadsstånd eller tält.
 • Ditt eget tält räknas som "frizon" från ovanstående punkter under förutsättning att allt modernt är väl dolt och tälten hålls stängda. Under sovtiden får givetvis moderna hjälpmedel nyttjas. I våra vikingahus gäller samma sak - under dagtid får inget modern vara synligt. Allt modernt skall vara undanstädat och gömt innan kl. 10:00.

    

Försäljningsvarors kvalitetskrav

 • Endast repliker av vikingatida produkter är godkända att försäljas. Givetvis är inga produkter av souvenirer typ som t.ex. ölöppnare med hornhandtag, porslinsmuggar, honungsburkar i glas, flaskor med oljor etc. tillåtna för försäljning inom vikingareservatet. Varorna får inte ha synliga prislappar av papper. Läderbit/tygbit med påskrivet pris är godkänt.
 • Massproducerat kontra egenproducerat eller producerat i samverkan? Detta är en svår samvetsfråga. Vi anser att man skall kunna deklarera sina produkters riktighet. Med ärlighet kan då de personer som lagt ned timmar på sina varor mäta sig med de som producerat enkla kopior. Detta innebär att man skall kunna berätta om original föremålet, d.v.s. vilken tid, fyndplats och om det är en exakt kopia eller man har gjort förändringar. Hantverkstillverkade föremål med egen formgivning men gjorda utifrån tidstypisk ornamentik, form, utformning eller funktion är också tillåtna.
 • Bifoga bilder på varor du säljer när du registrerar dig, om du tänker bedriva försäljning under Vikingamarknaden.

Priser på varor

Du sätter själv priserna på de varor du säljer. Eftersom Vikingareservatet är en mötesplats för alla vikingar tar vi inte någon avgift på din handel. Allt det du får in på din handel hamnar således i din egen pengapung.