Nu är vi inne i ett nytt år – vi skriver 2021. I år är det med andra ord 40 år sedan man hittade vikingaskeppen i Foteviken och med andra ord början på Fotevikens historia.
De första 10 åren var de genom förening SVEG; Scandinavian Viking Explorer Group som vi utforskade vikingatiden i Skandinavien genom resor till berömda platser som Hedeby, Jellinge, Ribe, Lejre, Öland, Birka, Borre, Hafsfjord med många fler. Det var också under denna tid som vi hade vår bas nere vid kanalen medan vi letade efter mark på Falsterbohalvön.
Sökande efter vrak och marinarkeologi låg högs uppe på listan. Till detta krävdes båtar, flotte, dykutrustning, mätinstrument m.m.
De var en spännande tid när vi lokaliserade ett 40 tal vrak omkring Näset. De mer kända är Tegelvraket, Skanörskoggen och givetvis Knösen vraket.
Knösen vraket ägnade vi ett par år till att undersöka för att sedan gå helt upp i Skanörskoggen efter att ha säkrat Tegelvraket på havets botten.
Vi fick en massa hjälp av ALU tiden med arbetslösa arkeologer, dykare, marknadsförare, snickare, filmare m.fl. En mycket spännande pionjärtid för oss alla.
I mitten av 90 talet fick vi tillgång till marken vid Foteviken. Här skulle vi etablera Foteviken Museum som forskningsanläggning för marinarkeologi, experimentell arkeologi och sedermera även levandegörande.
Vi insåg snabbt att levandegörande av vår historia kring vikingatiden med slaget vid Foteviken som ledstjärna kunde bli ett intressant koncept för lokalbefolkningen och besökande turister.
Så för 26 år sedan flyttade vi hit och för 25 år sedan höll vi vår första vikingamarknad.
Såhär när man ser tillbaka så kan man förundra sig hur vi lyckades.
Viking World At Foteviken. Här finns idag Fotevikens Museum med sin rekonstruerade vikingastad. Fotevikens kulturcenter med Fotevikens stugby, 17 stugor och ställplats för 16 husbilar. Höllvikens Point med utsikter, bänkar och grillplatser. Fotevikens kontorshotell, Höllvikens Bygdegård med Fotevikens Galleri och sist men inte minst Smokey BBQ & Pickles vår Texas BBQ inspirerade restaurang med uteservering, Smokey the Hall och Musik hall som tar 200 personer samt Smokey Winebar.
I fjor blev allt upp och ner. Hur blir det i år?
Ställplatsen kommer förhoppningsvis fylla mer än i fjor och kanske får vi mot slutet av sommaren se även icke svenska husbilar.
Svemester; Hemester kan i år bli avgörande för vår nyrenoverade Stugby. Vi har ett nytt stugkontor med nya toaletter och uppvärmningskök för husbilarna. Smokey har övervintrat med både besökare till restaurangen och take away även med konstiga öppettider då och då med tanke på rådande restriktioner.
I fjor hade vi mycket färre besökare än tidigare säsong, ca 15 procent besökte museet och vi behövde senare lägga öppning till Nationaldagen. Våra besökare var då främst svenskar. I år öppnar vi till Valborg och hoppas på vaccinet. Vi hoppas också på tillströmning i aug - sep av våra Europeiska besökare. Programmet blir i år levandegörande genom aktivitetskådespel samt vikingalekar, både för besökarna att se vikingarna när de kämpar med rövkrok, sparke bläister, bågskytte m.m. i dagens Viking Games samt lekytorna där hela familjen kan prova på.
Vi ser också fram mot vikingagrupperna som kommer på besök hela säsongen samt givetvis Vikingaveckan med aktiviteter och marknad, familjeveckan, barnens vecka och skördeveckan med sina olika teman.
Blir de som tidigare säsonger? Det hoppas vi på men de får tiden utvisa. Vi finns här hela året, till för våra vänner, vikingar och givetvis för besökarna.