Till fyra personer behövs:
Rensa torsken. Har man inte ett kokkärl som är stort nog för en hel fisk kan den eventuellt skäras i tjocka skivor. Lägg fisken i kokande, lättsaltat vatten - vattnet skall smaka lika salt som havsvatten. Låt därefter vattnet koka upp igen och tag sedan grytan av värmen. Låt grytan med torsken stå i cirka 10 minuter efter vilka torsken är klar att serveras med rågbröd, senap och smält smör.
Blötlägg vetekärnorna i ungefär 12 timmar. Därefter sköljs de noga innan de kokas tillsammans med köttet och det skurna fläsket. Tillsätt de andra ingredienserna efter hand. Koka tills kött och vetekärnor är möra. Ta upp köttet och dela det i småbitar, lägg sedan tillbaka dessa i grytan. Avsmaka med salt.
Vid spettstekning behöver glödbålet inte vara helt nedbränt - ett stort glödbål med små klara flammor är lämpligt. Spettet skall gå igenom köttet och vila på gaffelgrenar på ömse sidor av bålet, så att det kan snurras.
En höna skall steka 1 1/2 - 2 timmar och är färdig när den är vackert ljusbrun i skinnet. Man kan kontrollera om hönan är färdig genom att sticka den i låret - kommer det ut en klar vätska är den färdig.
Större stycke kött kan stekas på samma sätt. Köttet gnides med salt före stekningen. Mindre köttbitar kan stekas på avbarkade, spetsade pinnar.
Kokning i lera kräver ett verkligt gott glödbål. Ägg, fisk och fjäderfä kan kokas i lera.
Ägg - täck ägget i lera i ett högst 1 cm tjockt lager. Stick några hål i leran. Lägg ägget i glöden och täck det. Grädda i cirka 12 minuter.
Fisk - skär upp och rensa fisken. Bind samman den och packa in den i lera. Vid god värme är stektiden cirka 30 minuter.
Fågel - skär av vingarna och plocka bort alla större fjädrar. Rensa därefter bort inkråmet och placera en het sten inuti fågeln. Sy sedan ihop den. Packa in hela fågeln i lera och placera den i glödbålet. Försök att täcka paketet så mycket som möjligt med glöd - går inte detta får man vända det emellanåt. Efter cirka en timme (leran skall rämmna) är fågeln kokt. För att ta bort leran kan man knacka den försiktigt mot en sten. Fjädrarna sitter nu fast i leran vilket medför att fågeln nu är plockad. Om man plockar fågeln innan den kokas kan skinnet lätt fastna i leran.
· Gräv en cirka 50 x 50 cm stor grop. Djupet bör vara 30-40 cm. Var rädd om grästorvorna, de ska användas som lock.
· Värm upp stenar i en eldstad bredvid gropen. Använd stenar som är ungefär 15 cm i diameter. Använd aldrig flintstenar som kan sprängas av värmen. Under tiden som stenarna värms upp görs maten i ordning.